När hjältarna ljuger

Den 2013-02-28, kl 11:33:00
Filed in Film och tv, Sport | Kommentarer: 0
I går sändes Uppdrags Gransknings program om doping. Det går att skriva hur mycket som helst om detta, men jag ska försöka fatta mig kort. Som så måga andra tycker även jag att det finns brister i UG:s undersökning. Det är lite väl hårt att anklaga folk för doping med grund i att de vid en världscuptävling, för sexton år sedan, uppvisade höga blodvärden. Dessutom är det i princip omöjligt att säga om värderna stämmer eller inte. Det var ju trots allt många år sedan och jag har ingen aning om hur tillförlitlig mätutrustningen var på den tiden.
Men att det var många längdskidåkare som dopade sig på 90-talet är ändå ganska uppenbart. I alla fall om du frågar mig. Om några svenskar eller norskar mixtrade med sina blodvärden har jag ingen aning om. Självklart hoppas jag inte det, men man kan ju aldrig veta helt säkert. Även om UG:s granskning var bristfällig så är det bra att ämnet undersöks. Det finns säkert flera dopade elitåkareäven i dag. Tekniken går säkerligen framåt på alla plan. Samtidigt som det blir lättare att upptäcka dopade åkare så hittar fuskarna allt fler sätt att dopa sig på utan att det märks.
När jag ändå är inne på det här med doping så måste jag tipsa om den finska dokumentären När hjältarna ljuger som finns på SVT Play. Den handlar främst om dopingskandalen under VM i Lahtis 2001 när inte mindre än sex stycken finska åkare åkte fast för att ha använt preparat som steroider, amfetamin, hemohes och EPO. Dokumentären tar även upp dopingkulturen i stort och berör, förutom alla dopade finnar, ett flertal ryska och italienska åkare. Sevärd, helt klart.

Malik Bendjelloul

Den 2013-02-25, kl 11:07:00
Filed in Film och tv | Kommentarer: 0
Ingen har väl missat att Malik Bendjelloul vann en Oscar för sin dokumentär Searching for Sugar Man i natt. Mäktigt! Tänk om han hade vetat det för ungefär ett år sedan, när han blygsamt stod och föreläste för ett gäng journaliststudenter i Kalmar. Han har gått samma utbildning som mig och vi har fått se en hel del grejer han gjort under våra videokurser. När han föreläste för oss hade han precis blivit klar med filmen och visade upp sisådär en kvart av den. Ett år har gått och Malik har nu kammat hem en massa priser som förstås toppas av denna Oscar. Att han spelade Filip i 90-talsserien Ebba och Didrik gör inte min beundran för Malik mindre, om man säger så. Cool kille!

Fyra bra dagar

Den 2013-02-23, kl 22:25:00
Filed in Jobb, Vardag | Kommentarer: 1
Jag åkte ju till Stockholm i tisdags och i går när jag kom hem hade jag hade jag en hel del bra saker i bagaget. Vad? Jo, låt mig berätta. Kvalitetstid med storasyster, efterlängtat umgänge med Linnéa, en underbar jacka och ett nytt jobb (läs vikariat). I slutet av april säger jag hej då till Hälsingland och hej till huvudstaden. Kul!
Något annat som är kul är att jag träffade Enström och Thuresson i går. Det sker inte allt för ofta nu för tiden eftersom att vi har bott i olika delar av detta avlånga land de senaste åren. Men i går när jag hoppade av bussen i Hudik mötte de upp mig för en middagsdejt på Hot Chili följt av kaffe och glass på donken. Dåtid och framtid diskuterades innan vi skiljdes åt. Nästa gång vi ses ska vi dricka sprit och dansa till E-type tillsammans med restan av gymnasie-familjen. Jag längtar.
Jag köpte mig ett litet armband i veckan också. 79 kronor på Topshop, om jag inte minns fel.

© Headerbilder från Wallpapers Wide